I n s p i r a t i e

 

 

Ontwikkeling
Mijn werken worden wat ingetogener en abstracter van karakter. Bijna altijd vinden mijn ideeën vorm in een soort imaginaire landschappen. Ik heb steeds minder behoefte aan figuratieve elementen en mijn werk is minder verhalend.

Ronde doeken
Sinds ik geen vierhoekige ramen meer gebruik, ben ik uitgekomen op ronde vormen of cirkelvormige panelen/ramen als neutrale dragers van mijn composities. Verassend genoeg zie ik steeds vaker andere kunstenaars ook kiezen voor rond.

Proces vs eindresultaat
Ik houd van complexiteit. Als een schilderij moeizaam en aarzelend tot stand komt, vertrouw ik daar meer op dan wanneer het vanzelf gaat. Het proces is belangrijk en het valt niet los te zien van het eindresultaat.
Ik werk altijd met hele globale, niet uitgewerkte schetsen. Het zijn niet meer dan vlugge notities die ik later in schilderijen probeer uit te werken. En steeds vaker probeer ik, los van mijn schetsen, met niets of bijna niets, hooguit een vaag beeld, te beginnen. Een goed idee is dan ook niet meer dan een vertrekpunt of een richtlijn. Daarna komt het aan op een mooi complex spel van betekenissen, tussen mijn wil en de materie, tussen wat ik voor ogen heb en wat zich aandient. Het moet allemaal gebeuren tijdens dit proces. Dat is bepalend.

Het Schilderij
De grote uitdaging is de magie van dat ontstaansproces voor het grootste gedeelte te bewaren. Zodat de beschouwer het kan navoelen. Toch zal er veel onheroepelijk onder de huid van het schilderij onzichtbaar worden.

juli 2013